EMDR

Yksi tehokkaimmista ja tutkituimmista traumanpurkumenetelmista on silmänliiketerapia, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), joka syntyi seuraavasti:

EMDR -menetelmän kehittäjä psykologi, fil.tri Francine Shapiro kuvaa menetelmän syntyä sattumanvaraisena havaintona, jonka hän teki toukokuussa 1987. Hän käveli ahdistuneena puistossa, pysähtyi katsomaan liikkuvia puun lehtiä ja huomasi, että jotkut häiritsevät ajatukset olivat yhtäkkiä hävinneet hänen mielestään. Hän myös havaitsi, että kun hän ajatteli uudelleen aiemmin häirinneitä asioita, ne eivät enää tuntuneet niin merkityksellisiltä ja häiritseviltä. Se mikä sai hänen huomionsa kiinnittymään ko. asiaan oli, että häiritsevät ajatukset olivat kadonneet ja muuttuneet ilman tietoista pyrkimystä. Hän alkoi erityisen tarkkaan havainnoida, mikä oli mahdollisesti saanut muutoksen aikaan. Hän huomasi, että kun häiritsevät ajatukset tulivat hänen mieleensä, hänen silmänsä alkoivat spontaanisti liikkua vinosti ylös – alas suunnassa.

Lähde: EMDR yhdistyksen sivut

Vuonna 1998 olin Bostonin yliopiston traumaprofessori Bessell van der Kolkin seminaarissa Helsingissä. Hän puhui ensimmäisen kerran EMDR:stä ja näytti aivokuvantamisella otetuja kuvia ennen ja jälkeen traumahoidon. Tulokset näkyivät selkeästi aivoissa. EMDR:llä on erinomainen hoitovaste.

Kun sitten Ben Furmannin kutsumana 2000 luvulla kävi Suomessa amerikkalainen, lyhytterapian veteraani, terapeutti John Frykman, näytti hän koulutuksessa käytännössa, miten EMDR:ää käytetään.

Perehdyin tähän työskentelyyn ja opettelimme puolisoni kanssa käyttämään tätä oivallista työkalua. Kun meillä ei ole psykoterapeutin koulutusta, emme ole käyttäneet tätä kuin toinen toistemme auttamiseen. Olemme kyllä molemmat opiskelleet parin vuoden ajan NLP:tä.

Tästä pari videoklippiä. Ensimmäinen on lyhyt piirretty demo ja toisessa alkoholistin lapsi kertoo selviytymistarinansa (TEDx).

Klippi 1

Klippi 2

Olen vuosikymmeniä etsinyt erilaisia itsehoitotyökaluja. Tässä alla näyttää olevan varsin hyvä sellainen. Jos ahdistaa tai stressaa, kokeile vaikka viikon ajan ja tee havaintoja, mitä sinussa tapahtuu. Voit liittää tähän tietoisen läsnäolon harjoituksen.

Nature’s EMDR

Aikoinaan 1990 luvulla pidin tunnepäiväkirjaa. Merkkasin kolme kertaa päivittäin fiilikseni. Kun pisteet yhdisti, pystyin seuraamaan myös sitä, miten jokin ulkopuolinen tilanne minuun vaikutti.

Yksi mahdollisuus on vaikkapa tällainen, jota käytimme ”Masennuksen hoidon uudet mahdollisuudet” -hankkeessamme.

Kysy Kuvalupa tähän.

Depressiokoulu