Aloitus

Lämpimästi tervetuloa Ukon kotisivujen aloitukseen.

Tällä hetkellä kirjoitan romaanitrilogian ensimmäistä osaa.

Tutkin kirjassani materialistisen  maailmankuvan muutosta postmaterialistiseen suuntaan.

Olen tehnyt yli kymmen vuotta kirjaani varten taustatutkimusta.

Niille, jotka ovat maailmankuvan muutoksesta kiinnostuneet, suosittelen lämpimästi Johanna Blomqvistin kirjaa Hypertodellisuus.

 

“On muutoksen aika. Planeettamme ei kestä enää elämistä vanhalla tavalla. On aika ymmärtää oma merkityksemme ja vaikutuksemme todellisuuteen.

-FT Johanna Blomqvist

Tarvitsemme paradigmanmuutosta!

Onneksi jälkimaterialistisen tieteen oivaltaneet tutkijat ovat laatineet manifestin. Sen ovat allekirjoittaneet jo useat sadat arvostetut tutkijat ympäri maailmaa. Manifestin kaksi viimeistä kohtaa on tässä:

Ks. Jälkimaterialistisen tieteen paradigman manifesti.

Itse tahdon tehdä omalta osaltani sellaista työtä, jolla voisimme mahdollistaa tämän kotiplaneettamme, Telluksen säilymisen lapsille, lastemme lapsille ja heidän lapsilleen…

Testamenttini runomuodossa:

Pihkan tuoksua

Alunperin tavoitteeni oli näillä sivuilla esitellä erilaisia traumanpurkumenetemiä. Niitä löytyykin sivuiltani omissa osioissaan lukuisa määrä.

Silloin, kun ihminen kokee jonkun traumaattisen tilanteen elämässään, katkaisee se usein yhteyden “sisäiseen lapseen”. Ajan kuluessa trauma tavallaan “koteloituu” psyykkeeseen. Olemassaolostaan se kuitenkin viestittää elämän varrella erilaisina, joko psyykkisinä tai sitten fyysisinä oireina. Erityisesti kuormittavissa elämäntilanteissa trauma aktivoituu ja tuottaa kärsimystä ja nimeä vailla olevaakin ahdistusta.

Esimerkiksi työuupumuksen ja masennuksen taustalla saattaa olla varhaisia rankkoja kokemuksia, vaillejäämistä ja turvattomuutta.

Trauma on merkillinen!?

Jostain syystä se hävittää nyt-hetken? Trauman vetovoimakenttä on niin vahva, että ihminen jää kipeisiin kokemuksiinsa ajatuksellisesti ja tunnetasolla kiinni!

Traumoja kokenut myös jollain tavalla kivettyy historiaansa, samaistuu negatiivisiin ajatuksiinsa ja tunteisiinsa. Lopulta hän muuttuu jähmettyneeksi osaksi tarinaansa!

Itselleni kävi niin! Tiedän kokemuksesta, millaista “kiven sisällä” on olla!

Elin “pääni sisällä” tuskan ja kauhun täyttämässä menneisyydessä monia vuosikymmeniä! On todella ahdistavaa olla karun lapsuutensa vankina. Monille siitä tulee elinkautinen “kakku”.

    ****

Kerron allaolevissa dokumenteissa eheytymisen polustani.

Minua pyydettiin keväällä 2011 Yle TV1:den ”Isien sota” dokumenttiin. Toivoin, että tarinastani olisi apua toisille lapsuudessaan haavoittuneille.

Kuvausten aikana olin pitkällä sairaslomalla kolmannen työuupumuksen vuoksi. Tämä viimeinen ja kaikista kuumin burnout, poltti elämästäni ne tekijät, jotka olivat olleet kokoajan kaiken ahdistuksen ja tuskallisten oireiden taustalla. Oli paljon sellaista, joka pitikin muuttua tuhkaksi, jotta uutta ja parempaa voisi kasvaa.

”Isien sota” sarjassa seurattiin sodassa vaurioituneita miehiä ja heidän lapsiaan. Kyseinen sarja voitti 2011 Koura-palkinnon Ylen TV1:den parhaana dokkarina.

Pari kohtaa kuvauksista on jäänyt elävästi mieleeni. Kun lähestyin junalla Helsinkiä, soitti sarjan toimittaja kertoen, että kuvausryhmä odottaa valmiina asemalla. Toimittaja neuvoi, että kävelisin heidän ohitse ihan kuin heitä ei siinä olisikaan. Jostain syystä sen kohtauksen kuvaaminen jännitti minua paljon. Sydän pamppaillen laskeuduin junasta ja lähdin kävelemään kohti rautatieasemaa!

Toisen kohtauksen kuvaus jäi myös mieleen. Siinä terapeuttiystäväni ohjasi minulle TRE- harjoituksen. Kun tulimme kuvauksen jälkeen ulos, oli ryhmä poikkeuksellisen vaitonainen. He kertoivat hiljaisuuden jälkeen, että kokemus oli ollut niin pysäyttävä, että se veti sanattomaksi. He eivät olleet koskaan ennen seuranneet tällaista tunneprosessia, jossa ihminen tärisee.

Mikäli et vielä ole katsonut tätä dokumenttia, niin täältä “Isien sota” -sarjan ensimmäinen osa löytyy:

Ks. “Isien sota. Osa 1: Ukko Kärkkäinen“.

Kesällä 2017 kävi sveitsiläinen toimittaja Isabelle Bourgeois.  tekemässä ystävästäni Villestä ja minusta kuuden minuutin minidokkarin Laukaan Valkolan kylällä. Isabelle toimi aiemmin toimittajana sota-alueilla. Nyt hän etsii kriiseistä selviytyneiden ilon tarinoita ympäri maailmaa.

Ks. “Villen ja Ukon tarina.

Tässä yksi lehtiartikkeli polustani:

Ks. “Onnellinen Ukko“.

    ****

Loppusyksystä 2019 olin Kohtaamisia sarjassa haastateltavana. Siinä kerron mm. taiteentekemisen merkityksestä traumojen purkamisessa. Avaan “mustan laatikon” varhaisia kokemuksiani.

Ks. Ukon tarina…

Täältä löytyy Lehtosen Viljamin toimittama Miehen mieli -podcast. Olin Viljamin  haastateltavana.

Ks. Miten katkaista sotatrauman siirtyminen?

  ****

Todella iso kysymys onkin, miten traumoista sitten pääsee irti ja voiko niistä kokonaan parantua?

Näitä kysymyksiä tarkastelen sivuillani. Menneisyys ei tarvitse määrittää loppuelämää, eikä tulevaisuus ole pelkäämistä varten!

Tänä vuonna 2021, jolloin päivitän näitä sivujani, julkaistiin erinomainen teos Tuntematon mieli. Sen on kirjoittanut Michael Pollan.

Kirja antaa toivoa masennuksesta ja ahdistuksesta kärsiville. Toivottavasti nämä erinomaiset menetelmät tulisivat mahdollisimman pian terapeuteille käyttöön.

Suosittelen Tuntematon mieli kirjaa lämpimästi.

Tässä alla vielä linkki Ylen juttuun, jossa aihetta käsitellään.

Psykedeeleistä apu mielenterveysongelmiin…

Omassa selviytymisessäni merkittävimmät eheytymisen kokemukset ovat olleet juuri ne hetket, kun olen tunnistanut ja uskaltanut ilmaista sisälleni jääneitä patouneita tunteita. Niissä kohdissa parasta mitä voi olla, on se, että rinnalla olisi rakastava, myötätuntoinen ja läsnäoleva ihminen.

Tunteiden purkaminen mahdollistaa parhaitten nyt-hetkeen asettumisen! Ajattelu ja tunteet ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa. Ajatukset aktivoivat tunteita ja tunteet taas herättävät lisää ajatuksia. Se on kuin päättymätön silmukka.

Vasta viitisen vuotta sitten pääsin itse lopullisesti irti menneisyyden kauhuista ja tulevaisuuden peloista. Eheytymisen matkan kulminaatiokohtien vaiheet ovat olleet hämmentäviä, rationaalisen ajattelu ylittäneitä kokemuksia!

Täältä löytyy ystäväni Maijun blogi, jossa kerron polustani.

Siinä kuvaan merkillistä tapahtumaa, johon monien vuosikymmenten ahdistui loppui. Vieläkin ihmettelen, miten sellainen oli mahdollista?

Ks. “Tositarina taakkasiirtymän katkaisemisesta“.

Mikäli elät tätä lukiessasi jonkin kriisin keskellä, jos olet ahdistunut, masentunut, epätoivoinen, niin toivon sydämestäni, että liikkuessasi tällä sivustollani, löytäisit jotain sellaista, joka auttaisi sinua elämässäsi.

Itseäni on auttanut ihmisen kokonaisuuden ymmärtäminen. Tässä alla  minun käsitykseni todellisuudesta.

Niin kauan, kun henkisyyttä pidetään huuhaana ja sitä vähätellään, menetetään valtavan merkittävä tekijä ihmiset selviytymisessä ja eheytymisessä. Onneksemme uudenlainen paradigma on tulossa. Siinä vihdoinkin otetaan henkisyys huomioon ja annetaan sille kuuluva arvo.

Uutta alkaa kasvamaan.

Alla olevasta linkistä löydät niitä tekijöitä, jotka ainakin itselleni ovat tuoneet levollisuutta?

Erilaisia maailmankuvia ja uskomuksia on pilvin pimein. Itse olen pyrkinyt valitsemaan omaksi kuplakseni sellaisen uskomuksen, joka lisää mielenrauhaa ja rakkauden tunnetta tätä ihmeellistä elämää kohtaan

Ks. NDE- ja reinkarnaatiotutkimuksia.