Ukon osaaminen ja yhteystiedot …

Kuva Neljän Tuulen leiriltä kesällä 2022. Sammatti: foto Yrjö Norling.

Tervehdys!

Olen Kärkkäisen Ukko, työnohjaaja, tunneprosessien valmentaja, hyvän elämän ja mielenrauhan koutsi. Parin vuoden päästä täytän seitsemänkymmentä. Vihdoinkin olen löytänyt elämäntehtäväni.

Olen saanut kulkea monen ihmisen rinnalla itseksi tuleminen polulla.  Pitkä on ollut matkani, lähtien yli neljäkymmentä vuotta sitten geofysiikan tutkimuksesta. Pohjoisesta kotoisin olevana ovat vieläkin sielunmaisemiani nämä silloiset tutkimusalueet Käsivararren Lapissa, Ruossakerolla. Tämän sivun aloituksen äänimaailma on tulen ja veden.

Rakastan tätä nykyistä työtäni. Saan olla kanssakulkijana asiakkaitteni kanssa heidän elämässään piilossa olevien aarteiden etsijänä. Yhdessä löytämisessä on jotain sanoinkuvaamattoman hienoa ja sykähdyttävää. Käytän monipuolisesti erilaisia luovia keinoja. Ohjattava voi tutkia ”lintuperspektiivistä” oman elämänsä sosiaalista atomia. Usein lähdemme syntymähetkestä ja etenemme seitsemän vuoden aikasykleissä nykyhetkeen. Monille tämä matka mahdollistaa tunnelukkojen löytymisen. Ihmissuhteisiin on saattanut jäädä paljon kielteistä energiaa, haavoitetuksi tulemisen kokemuksia. Olen saanut todistaa sitä, miten kipukohdat muuttuvat elämää kannatteleviksi voimavaroiksi. 

Ne tilanteet ovat koskettavia, kun ohjaustilanteissa, jopa sukupolvien takaa tulleet taakat lähtevät harteilta. Traumojen purkautuminen ja ihmisen eheytyminen on ihme. Ja miten paljon kärsimyksen, uupumuksen ja masennuksen alta löytyykään iloa. Olen saanut nähdä monien ihmisten kohtaavan oman aidon ydinminänsä. Siellä asuu ilo ja rakkaus

Onko sinulla, jollain läheiselläsi tai ystävälläsi menossa hankala vaihe elämässä? Minulla on omakohtainen selviytymiskokemus työuupumuksesta, masennuksesta, paniikkihäiriöstä ja traumaperäisistä stressioireista. Elämässäni juuri pohjakoulut, laajan tiedollisen opiskelun lisänä, ovat antaneet kaikista vahvimman kokemuksellisen osaamispohjan. Olen toiminut monilla sektoreilla hyvinvointikouluttajana ja tunteiden prosessoinnin valmentajana.

Tällä hetkellä teen sekä lähi-, että etäohjauksia WhatsApp sovelluksen ja Skypen kautta. Ohjauksissani intuitio on tärkeää ja sen avulla hahmotan, mikä olisi toimivin ja paras mahdollinen lähestymistapa asiakkaan elämäntilanteen helpottamiseen.

Tämän sivuston lopussa on linkkejä löytämiini aarteisiin, mm. erilaisiin traumanpurkutyökaluihin.

Laita ensin viesti (Ukko 0505990435) Soitellaan sitten tarkemmin.

Email: ukko.karkkainen (at) gmail.com

Perhosen kehitys metaforana kuvaa mielestäni parhaitten masennuksesta selviytymistä. Joillakin ihmisillä depression kotelo on kovakuorinen. Silloin siipien avaaminen voi olla vaikea prosessi. Mutta sitten… ah, mikä luovuuden värien loisto näkyykään vaikkapa uupumuksesta selvinneen siivissä. Uutta luova masennus on mahdollista.

Sain tehtäväkseni 1990 luvun lopulla suunnitella ja toteuttaa pitkäkestoinen masennuksen hoidon koulutus mielenterveysalan ammattilaisille. Löysin erittäin hyvän työparin, silloin Tampereen kriisikeskuksen johtajana toimivan, psykoterapeutti Marja-Liisa Dunderin. Hän veti vuoden pituisessa hankkeessamme mm. depressiokoulun sisällöt ja oli merkittävä työpari koulutusten toteutumisessa.

Viimeisin, ”Masennuksen hoidon uudet mahdollisuudet”, pidettiin 2000 luvun alussa Joensuun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa mielenterveysalan ammattilaisille. Keräsin monipuolisen kouluttajajoukon. En pyytänyt ketään luennoimaan masennuslääkkeistä. Niistä saadaan mielestäni riittävästi tietoa. Sensijaan tavoiteenamme oli avata silmiä ja sydäntä kokonaan uudenlaisille lähestystavoille.

Löysin mielenkiintoisia luennoitsijoita mm. ravinnosta, kehonhoidoista, hypnoosista, EMDR:stä, voimaantumisesta, psykodraamasta, ratkaisukeskeisistä työkaluista, musiikkiterapian mahdollisuuksista jne, jne. Itse koulutin mm. traumojen hiljaista tietoa, oman vihan kanssa työskentelyä ja surun psykofysiologiaa. Nimesin em. luentoni ”Jäätyneet kyyneleet surun ja masennuksen rajapinnalla”.  Löysin surun teemaan ihanan harjoitustöiden ohjaajan, itkijä Lyyli Arhipovin. Jokainen kurssilainen sai kirjoittaa ensin oman surunsa paperille. Sitten Lyyli antoi hyräillen sävelet. Sen jälkeen kukin vuorollaan itki ääneen omia suruja pienissä, turvallisissa ryhmissä. Monilla ripsivärit antoivat oman sävynsä kasvoille.

Toin koulutushankkeessa esiin mm.  Martti Siiralan, John Perryn, J.Kondrad Stettbacerin. Marion Rosenin ja Martin E.P. Seligmannin filosofiaa ja käytännöllisiä lähestymistapoja. Annoin työhyvinvointiin ohjausta jokaiselle kurssilaiselle koulutuksen aikana kaksi kertaa kullekin.

Tässä alla teemoja, joita käsittelimme hankkeessa:

Kaksituhatta luvun alussa, kun toimin täyspäiväisenä kouluttajana, pyysin tytärtäni, taiteilija Anna Kärkkäistä maalaamaan minulle kartan Elämän saaresta. Kerroin joistakin tunteista, joita olisi hyvä näkyä topografioissa. Anna loi minulle alla näkyvän kartan. Monet, monet tuhannet koulutuksiini osallistuneet ovat suunnistaneet omalla saarellaan pienryhmissä tunteistaan dialogia käyden.  

Elämäni tunteiden saarella olen itsekin saanut vahvimman pohjakoulutukseni. Nuorena miehenä en tiennyt, että kannoin harteillani sodasta, isäni aivoihin haavoittumisesta tullutta painavaa siirtotaakkaa. Linkistä löytyy Yle TV ykkösen tekemä ”Isien sota” dokumentti. Siinä kerron tarinani. Elin kuvausten aikana vuonna 2011 kolmannen loppuunpalamisen jälkipoltoissa.

Putosin uupuessani Koettelemusten koskeen. Virran mukana ajauduin Masennuksen matalikolle. Sieltä lähdin uimaan ja huomasin tulleeni Tunteiden jäätikölle. Olen  vuosikausia hakenut itseäni ja tunteitani ympäri tätä saarta. Pitkäaikaisimmat koordinaatit olivat Tuskan tasangolla ja Masennuksen matalikolla. Siellä heräsi kysymys, että voisinko tilata suoran lennon depiksestä Ilonkukkuloille? Sain luukulta eioota. Elämänmatkojen toimistossa ei ollut sellaista yhteyttä. Oli lähdettävä Katseen kääntöpiirin (häpeän) ja Turvallisuusvyöhykkeen kautta rämpimään kohti Murheen laaksoa. Itkua ja itsesääliä riitti.

Voisin kertoa sivukaupalla tästä Elämänsaaresta, sillä tunnen saaren tarkkaan. Suunnistusharjoitteluni ei ole mennyt hukkaan. Eksymiset omiin tunteisiin ovat opettaneet minua väkevän alkuvoimaisesti. Tänään tuntuu hyvältä, että voin nyt toimia ihmisille matkaoppaana heidän oman elämänsä saarella. Hyväntoivon niemen kärkeen on rakennettu  tulipaikka. Siellä on sykähdyttävää saada istua heimopiirissä kuunnellen ja tarinoiden. Alla rumpuni kalvolla näkyy Hyväntoivon niemen lähellä Rakkauden ruovikko. Se löytyi lopulta tunteita etsiessä.

Tyttäreni lasten isä, taiteilija Johannes Heikkilä, piirsi minulle rumpuni kanteen Elämän saaren kartan. Sillä olen rummuttanut mm. Syrjälän Teemun vetämissä Miesten viikonlopuissa. Ne ”heimopiirit” omalta osalta mahdollistavat tuntevien miesten kulttuurivallankumouksen ja tunneilmaston lämpenemisen ilman lajituhoa.

Tarinaa ja kuvia kolmesta rummustani löytyy keväällä 2023 Basam Bookin julkaisemasta kirjasta. Vaikken olekaan shamaani, niin olin siinä kirjassa mukana yhtenä kirjoittajana. Olen saanut olla kolmen alkuperäisheimolaisen opissa. Paljon on tullut pohdittua sitä, mitä voisimme oppia näiltä Äitimaata rakastavilta viisausperinteenkantajilta? He kuljettavat mukanaan arvokasta tietoa tämän ihanan sinivihreän planeettamme ja meidän koko sivisaation säilymistä ajatellen.

Täältä löytyy Runo Neljälle tuulelle.

Täältä linkki kirjaan Shamaani matkalla

Oma maailmankuvani avartui koettuani ilmiöitä, joita en pystynyt rationaalisesti selittämään! Niille, jotka toivovat saada käydä dialogia myös henkistä syvyysulottuvuuksista, voin tehdä ohjauksia siinä viitekehyksessä.

Olen yli kymmenen vuotta perehtynyt kuolemanrajailmiöihin (NDE), reinkarnaatiosta tehtyihin havaintoihin ja meedioitten kautta tulleisiin, varsin vakuuttaviin, viesteihin. Viimeksi mainitusta on tehnyt mm. Oliver Lazar tutkimuksia Näiden aihealueiden kirjallisuutta ja videotuotantoa olen yli vuosikymmenen ajan käynyt laajasti läpi. Aiheesta tehdään tällä hetkellä myös varteenotettavaa tukimusta Virginian yliopistossa. Ks. DOPS ryhmän havaintoja.

Kirjoitan tällä hetkellä romaanitrilogian ensimmäistä osaa tieteellisen paradigman muutoksesta. 

Ks. Jälkimaterialistinen tiede

Omalla matkallani kaikista tärkeimmät mielenrauhan löytöni liittyvät yllä mainitsemiini ilmiöihin.

Syvästi kiitollinen elämästä

-Ukko-

(Sivun lopusta löytyvät ne merkittävimmät linkkini)

Täältä ylimmäinen linkki avaa runoaareitani ja alimmainen hyppäyttää sinut kotisivumme aloitukseen:

Ks. Runojani kuunneltavaksi

Täältä löytyy pieni otos kirjahyllystäni

Täällä taas on löytyy tarinaa traumojen purkamisista.

Täältä voit lukea kuolemanrajakokemuksista.

Itseäni on erityisen paljon kiinnostanut prof. Ian Stevensonin tutkimus lasten kertomuksista heidän edellisistä elämistään. Mm. niitä tarinoita löytyy täältä: reinkarnaatio sivut.

Kotisivujen alkuun pääset täältä. Löydät linkit Inkeri puolisoni taiteeseen ja omilla sivuillani mm. masennuksen hoidon uusiin mahdollisuuksiin metakognitiivisella työotteella: bonis-avibus.fi