”Elä enemmän, mieti vähemmän” kirjassa kerrotaan, mitä korvien välissä, ”PÄÄrautatieasemalla”, tapahtuu silloin, kun masennus pitää otteessaan. Ei ihminen tahallaan hyppää huolijuniin, ei varmasti! Mielestäni ponnistusvoima niihin loikkiin syntyy traumoista. Silloin ihminen kulkee luotijunan vauhdilla kohti ahdistusta. Oman menneisyyden tapahtumia on hyödyllistä prosessoida, ei vatvoen, vaan tulemalla tietoiseksi niistä uskomuksista, joita on saanut eväiksi kotoa. On tärkeää hyväksyä tunteensa, toivottaa ne tervetulleeksi ja antaa niiden vain tuntua. Aikoinaan tein melkein mitä tahansa, etten tuntisi ahdistavia tunteita. Pakenin uupumukseen asti.
Ja mikä on tärkeää, niin se, että menneisyyden painolasteista on mahdollista päästää irti. Traumaattisissa kasvuolosuhteissa lapselle kehittyy haitallisia ajatusjunien suuntia masennukseen, paniikkiin, ahdistukseen jne.
Jos nyt saisin toimeksiannon suunnitella ”Masennuksen hoidon uudet mahdollisuudet” -koulutushankkeen, olisi siellä keskeisenä työkaluna mukana tämä yllä mainittu metakognitiivinen terapia. Tämä on hyvä ja yksinkertainen huoltenjunien tunnistustyökalu. Toivon, että se leviäisi Suomessa. Mielelläni näkisin vielä sen ajan, että sitä löytyisi vaikkapa terveyskeskuksen psykiatristen hoitajien työkalupakista. Menetelmässä tarvitaan viikottaisia istuntoja 8-12. Voitko kuvitella, että näinkin lyhyessä ajassa masennus parani kokonaan suurella osalla tutkimusryhmäläisistä. Tällä saataisiin aikaan myös valtava säästö.